D&D Kisokos – Mi a különbség a raszteres és a vektoros grafika között?

D&D Kisokos
Mi a különbség a raszteres és a vektoros grafika között?

Raszteres és vektoros grafika D&D

Raszteres grafika:
A rasztergrafikus kép több száz, sokszor több ezer apró képpontból áll. Minél több pontból áll egy kép, annál nagyobb a felbontása, azaz annál inkább nagyítható. Úgy működnek, mint a nyomtató festékcseppjei. A legkézenfekvőbb rasztergrafika például egy fénykép. A ismertebb képszerkesztők nagy része rasztergrafikus végeredményt ad. (Pl: Adobe Photoshop).
Népszerű raszter formátum kiterjesztések: jpg / jpeg, psd, png, tiff, bmp és gif.
A rasztergrafikus kép nem nagyítható minőségromlás nélkül és szerkeszteni sem lehet őket utólag.
Például egy jpeg kiterjesztésű képen a szöveget nem lehet módosítani, a betűtípust nem lehet megváltoztatni, a színét csak körülményesen lehet cserélni. Továbbá bizonyos nyomdaipari eljárásokhoz nem megfelelő, ilyen a tamponnyomás és gravírozás is.

Vektoros grafika:
A vektorgrafika egész máshogy működik. Pontokkal, egyenesekkel, görbékkel, függvényekkel írjuk le az alakzatokat. Tehát míg a rasztergrafikában egy 1×1 es 300 dpi- s fekete négyzet 300 információs blokkot tartalmaz, addig a vektorban csak a sarokban négy pontot, összekötve és kitöltve feketével.
A leggyakoribb vektoros grafika a betűtípusok és a logók.
Szerkesztő programok: Adobe Illustrator, Inkscape, Corel. Kiterjesztései: ai, eps, pdf, cdr
A vektorgrafika előnye, hogy vég nélkül nagyítható minőségromlás nélkül és a fájl mérete sem lesz nagyobb. Másik előnye, hogy gyorsabban és egyszerűbben módosítható, alakítható és színezhető.
Továbbá bizonyos nyomdaipari eljárásokhoz elengedhetetlen, ezért kérjük meg ügyfeleinket arra, hogy vektoros logót küldjenek. Amennyiben erre nincs lehetőség, kollégáink készítik el a vektoros grafikát a küldött kép alapján.