Bögre nyomtatás fontos tudnivalók, rejtelmek

A bögre nyomtatás és egyébként a kerámia ebmlémázás, gravírozás, tamponnyomás, vagy úgy általában az üzleti jellegű ajándéktárgyak feliratozása egy nagyon összetett, sok nyomdai eljárást felölelő különleges szakma.

Ebben a bejegyzésünkben segítséget kívánunk nyújtani azoknak a marketingeseknek, dizájnereknek és beszerzőknek, akik a következőkben céges vagy egyéb bögre egyedi nyomtatásán gondolkodnak valamilyen projekthez.

bögréből ivás ablak szabad levegő

A bögre nyomtatás minősége

Egyik partnerünk szakmai cikkében kiválóan összeszedte, hogy a nyomat minőségénél mire kell figyelni – talán mi sem tudtuk volna jobban.A cikk elolvasása után természetesen ki kellett egészíteni, hogy komplett képet kapjunk a bögre nyomtatás lehetőségeiről, ezt A bögre nyomtatás mérete fejezetnél lehet olvasni, példákkal szemléltetve.

A bögredekorálás homályos foltjai

A kerámia bögrékről kijelenthetjük, hogy a reklámajándék portfólió állócsillagai, hiszen remek – sima, nagy, jól emblémázható – reklámfelületet biztosítanak, ráadásul a fogyasztók legfontosabb elvárását – hogy a kapott promóciós ajándék hasznos legyen –  is teljesítik.
Hogyan tudjuk biztosítani, hogy a reklámbögrénket valóban használják és ne kerüljön a munkahelyi kantinok vagy otthoni konyhaszekrények hátsó polcaira? Mindenekelőtt a grafika ötletessége, színessége, attraktivitása teszi szívesen használttá ajándékunkat.A reklámozók szempontjából nem utolsó szempont, hogy a bögréből soha nem lehet túl sok. A kedvenc bögrét bármikor kiütheti a trónjáról egy következő aspiráns, ha annak dekorációja jobban tetszik a használónak. A bögréből akár sorozatot is gyárthatunk és akcióval támogathatjuk különböző design-nal dekorált darabok gyűjtését.A bögredekorálás azonban homályos üzem, még sok évtizedes tapasztalattal rendelkező kollégák sincsenek teljesen tisztában a lehetőségeivel.Vegyük sorra a lehetséges technológiákat különböző szempontok figyelembe vételével:

emblémázás táblázat
forrás: reklamajandek.hu

Ahogy a bevezetésben említettük, a pontosság kedvéért fentieket ki kell egészítenünk a következő témával, ami nagy segítség a bögre grafika tervezés esetén:

A bögre nyomtatás mérete

A bögre nyomtatás témájánál arra kell figyelni, hogy egy adott bögre modellen hol van olyan felület, ami sík, amire gyűsődés nélkül lehet a transzfermatricát felhelyezni, vagy tamponnyomáskor a tamponfej torzítás nélkül fel tud feküdni, illetve amire a lézergravírozó gép sík felületen tud dolgozni. Egyenesfalú, standard fehér kerámiabögre esetén a legegyszerűbb a dolog, mert itt a teljes felület emblémázható, 20 cm szélesség x 9 cm magasság méretig.


Egy két példa az alap esetre:

Látható, hogy a nyomatnál alul-felül pár mm-t el kell hagyni, mert itt már nem sík a felület, hanem görbül és a nyomat torzulni fog.Ez a jelenség csak egybefüggő grafikánál jelentkezik (ld.: 2. 3. bögre kép), míg szétszórt, nem egybefüggő kreatív esetén nem látható,mint pl. az 1. kép esetében.

Bögre nyomtatás egyedi formájú bögrére

Az 1. képen látható, hogy a bögre nyomtatása a termék tetejétől addig a képzeletbeli határig húzódik, amíg a transzferpapírt gyűrődés nélkül a bögrére lehet helyezni a beégetéshez, ami kb. a termék közepe. A 2. képen a hosszúkás embléma a szélessége miatt könnyedén sík felületre helyezhető – ennél szélesebb azonban már nem működne. A 3. képen a műanyag bögre tamponnyomás technológiával készült,szintén látható, hogy a görbületig és csak pár cm szélességben lehet nyomni, amíg viszonylag sík a felület, hogy ne torzuljon a grafika.


Bízunk benne, hogy a cikk hasznos és tartalmas segítséget nyújtott a tervezéshez.

Kérdés esetén kollégáink állnak szíves rendelkezésre a modellenkénti pontos emblémázási méretekkel, lehetőségekkel!

Ne felejtsék – a sokoldalú lehetőségek miatt a bögre az ajándéktárgyak Jolly Jokere!
Copyright D&D Gifts & Merchandising | 2014-2018