Gyakran Ismételt Kérdések

… avagy a bögre nyomtatás rejtelmei és igazságai.

Miért pont bögre?

A bögre az ajándékok Jolly Jokere!

Magas elfogadási ráta; nem nagyon ismerünk olyat, aki ne kávézna vagy teázna. „Háááááhhhh…..kérek egy kávét! Igyunk egyet? Naná!”
Viszonylagosan jól kihasználható ár/érték arány! „Csak ennyibe kerül?
Magas napi kontakt a célcsoporttal, alkalmazási helytől függően;
Kedvelt munkahelyi ajándék! Létezik egyáltalán dolgozóasztal bögre nélkül?
POHOCA (Point of Home Consumption) ajándéktárgy! Azaz: otthoni környezetben érhető el a fogyasztó vele! Miért is jó? Mert saját maga viszi haza a bögrét, nem kell beerőszakoskodni a saját környezetébe. Ráadásul még a vásárlás előtt megkapja az impulzust a kommunikációs üzenettől – egyet már akár korán reggel egy jó kis tejeskávé közben, valamint mindannyiszor, ahányszor kinyitja a konyhaszekrényt, vagy este a gyümölcstea szürcsölgetése közben…
Hosszú élettartam rendeltetésszerű használat esetén. A kerámiabögre anyagából eredően 5-10 évig, de hosszabb időtartamig is a célcsoport közelében maradhat. Ki válik meg könnyen ütött-kopott, patinás kis bögréjétől?
Cserélhetőség: törékenységéből adódóan a bögre pótlása a fogyasztó felé újabb impulzus lehetőségét kínálja- „hol van a megszokott bögrém?”
Egyszerű embléma is hatásos! A kevesebb több. Bögre esetében különösen igaz!
Kreatív megoldások ugyanakkor (pl. hőreagens emblémázás) kiemelkedő hatékonységot adnak a reklámbögrének!

Szublimációs bögre VS dekormatricás bögre

Tisztázást kíván a két bögre emblémázási eljárás megkülönböztetése. Két fő különbséget érdemes megemlíteni:

Elsősorban:
Alapvető különbség, hogy a szublimáció során a grafika csak a szublimációs lakkréteg alá kerül, kis mélységben kerül csak bele a bögre anyagába. Ezért fordulhat az elő, hogy jópár mosogatás után az embléma megkopik, mivel a lakkréteg leoldódik, és a grafika is kezd leoldódni a bögre felületéről.
Dekormatrica esetén a hőmérséklet igen magas – még nem égeti meg magát a bögrét, de a „pórusok” kitágulnak, a festék belediffundál az anyagba, megszínezi azt. Ahogy kihűlt a bögre, az anyaga újra felveszi eredeti szerkezetét, mintegy magába szippantva a festéket. Bögréink mérsékelten mosogatógép-állóak.

Másodsorban:
A szublimációs bögre csak fehér lehet. A festék alapszínét a bögre anyaga határozza meg, és itt nincs lehetőség sárga, kék vagy fekete bögre választására, mert akkor a grafika… nos, próbált valaki színes papírra nyomtatni már? Az egyedüli magyarázat, hogy nincs fehér tinta, ami lefedné a bögre anyagát.
A színes bögre dekormatricás emblémázása esetén lehetőség van egy alap, úgynevezett flekk felvitelére. Ez követi a grafika formáját, és mintegy láthatatlan fehér papírként működik, így a színes bögre is tökéletes hordozóként szolgál.

Figyelmeztetés! A bögre emblémázása nagyban függ a bögre anyagától is! A fent leírtak standard eljárásra vonatkoznak, kerámia, porcelán illetve üvegbögre emblémázás esetére.

Mikrózható-e az arany és platina nyomással készült bögre?

Fantasztikus fény- és hanghatások figyelhetőek meg, ha fémtartalmú festékkel emblémázott bögre kerül a mikrohullámú sütőbe. A bögre platina és arany festékek 12% fémtartalommal rendelkeznek, mikrohullámú sütőbe való italmelegítésre ezért semmiképpen sem ajánljuk.

Arany és platina bögre emblémázás tudnivalók:

Az arany és platina bögre emblémázás nem egyszerű. Alap feltétele, hogy a bögre fényes és teljesen homogén, sík felületű legyen! Ebből kiindulva emblémázható arannyal és platinával:

standard egyenesfalú kerámiabögre, bármely színben
standard egyenesfaló porcelánbögre,
üvegbögre

Arannyal és platinával NEM emblémázható bögre típusok:

bármely kanalas bögre
bármely homokfúvott bögre

Javaslatunk:

matt óarany hatású és matt ezüst hatású festékekkel ezek a bögrék is emblémázhatóak! Ilyenkor a szokásos emblémázási árakkal kell kalkulálni.

Sötét színű bögre emblémázása – miért olyan különleges?

Próbált valaki már otthon nyomtatni színes papírra? A nyomtatásban a fehér színt a papír színe adja, nincs a nyomtatóban fehér festékpatron. Bögre esetében ez ugyanúgy igaz – a fehér bögre emblémázás a legkézenfekvőbb. De mi a helyzet a fekete, sötétkék és sötétzöld bögre esetében? Ilyenkor a színhelyesség eléréséhez egy, úgynevezett alátöltő flekket kell alkalmazni, ami fehér színű, és megegyezik az embléma formájával, azaz csak az embléma fog látszódni. Ez költség szempontból plusz egy színnek felel meg.

Példa:

Fekete bögre emblémázást szeretnék, egy színű piros felirattal.

Ekkor az ár így alakul:

Bögre ára + két színes emblémázás ára + kétszer a szita-és filmköltség osztva a mennyiséggel

Összehasonlítva ugyanezt a fehér bögrére történő egy színes piros felirattal:

Bögre ára+egy színes emblémázás ára + egy szita- és filmköltség

Mi az a bicolor bögre?

A bicolor bögre olyan bögre, amelynek a külső felülete és a belső felülete eltérő színű. Alap bicolor bögre például a piros bicolor bögre, amelynek a külső része piros, belül viszont fehér. Van aki az egyszínűt preferálja, van aki a bicolort, de tény, hogy sokkal elegánsabb egy bicolor bögre emblémázva, esztétikailag magasabb értéket képvisel. Jómagunk is igen kedveljük, bár van néhány színösszeállítás, ami azért a jó ízlés határát már erősen súrolja… természetesen létezik standard bicolor bögre, ezek az egyenesfalú és V alakú típusokból kerülnek ki, valamint léteznek speciális típusok, mint például a nagyon kedvelt Spoon család bicolor bögréi.

Van lehetőség utánrendelni bögrét?

Természetesen lehetséges a bögre utánrendelés, azonban

FONTOS! A bögre szitázás esetében ugye szükség van az embléma által meghatározott színek szerinti szitára. Ezek a sziták többször használatosak. Egy hétig állnak rendelkezésre, utána elmossuk, és más grafikát világítunk rájuk. Egy hétig van lehetőség utánrendelésre alap esetben. Lehetőség van azonban arra, hogy a bögre emblémázás után a szitát egy évig tároljuk. Ebben az esetben egy adott grafikát egy év időtartamig után tudunk gyártani. Ennek a szolgáltatásnak az ára a mindenkori szitaár kétszerese. Külön jelezni kell az ilyen igényt felénk!

Mi a különbség a kerámia bögre és a porcelán bögre között?

A porcelánbögre az igazi hófehér bögre, míg a kerámiabögre a kissé szürkésebb árnyalatú. Olyan ez, mintha a famentes és félfamentes papírt hasonlítanánk össze. Árában a kerámiabögre jóval kedvezőbb, mint a porcelán bögre. Emblémázhatóság szempontjából nincs különbség, mindkettő kiválóan ebmlémázható, ugyanolyan időtállóak és kedveltek, mint bármely más standard bögre.
Még egy fontos dolog – a porcelán bögre mikrózás után nem forró, ellentétben a kerámiabögrével, amely mikróhullámú melegítés után komoly fájdalmat képes okozni.

Mennyi a minimális rendelési mennyiség?

Standard bögre esetén 100 darab, egy típusból és egy színből. Kisebb mennyiség gyártható, de nem gazdaságosan! Felesleges többet kifizetni 20 darab bögréért magasabb árat, mint 100darabért jóval kedvezőbbet. Érdemes ezt a mennyiséget bevállalni, mert nem jár le a szavatossága, és később is felhasználható!
Egyedi bögréknél szintén 100 darab a minimális rendelési mennyiség, egy típusú bögréből, de lehet különböző színű is! Érdeklődjön kollégáinknál.

Lehet-e névvel egyediesített céges bögrét rendelni?

Természetesen! Ha például az egyik oldalon a cég emblémája/logoja szerepel, a másikon pedig dolgozónak szóló név vagy egyéb személyes információ, erre is van lehetőség. Ebben az esetben egyedi árat kalkulálunk, mert ez nagyban függ a bögre oldalára kerülő felirat mennyiségétől. Érdeklődjön egyedi nevesített bögre után e-mailben!

Mennyi a bögre gyártási idő?

Általában elmondható, hogy 100-150 darabos mennyiség esetén az emblémázási idővel együtt 5-8 munkanap, ami szezononként kevesebb, de akár több is lehet, például a karácsonyi bögre szezonban. Nagyobb bögre mennyiség emblémázása nem egyenesen arányos az idő ráfordítással! 1000-5000 darab bögre emblémázása megközelítőleg 6-10 munkanapot vehet igénybe, de itt is érvényesül a szezononkénti műhely lefoglaltság.

Lehetőség van SOS bögre gyártásra?

Igen, de komoly követelményei vannak! Minden esetben érdeklődjön, ha 5 vagy kevesebb munkanap alatt szeretné megkapni bögréit. 50 db bögre mennyiség alatt ez nem jelentős probléma, hiszen a szublimációs eljárás igen gyors!

Hozott bögrére is vállalják az emblémázást?

Nem. Csak az általunk forgalmazott bögréket emblémázzuk. Nem tudhatjuk, hogy pontosan milyen anyagból készült a hozott bögre, így azt sem tudhatjuk, hogy fog viselkedni a festékkel. Ha a gyártás során a bögre sérülne, pótolni sem tudjuk. Így nem tudunk garanciát vállalni, ezért nem vállaljuk hozott bögre emblémázását. Standard bögréink nagyon kedvező áron vannak, érdemes megnézni.

Lehet csak bögrét vásárolni, emblémázás nélkül?

Igen, 100 darabtól.

Minden bögrére lehet feliratozni?

Igazából a bögre anyaga a mérvadó. A standard kerámia bögrére 4 szín colorig, azaz fénykép minõségig, a bögre teljes külsõ felületén lehetõség van embléma, logo, grafika elhelyezésére. Nyilvánvaló, hogy egy fém bögre esetében ez nem mûködõ dolog, ott lézergravírozásra van lehetõség, ami egy színes grafika emblémázására alkalmas eljárás. Mi minden esetben igyekszünk legjobb szakmai tudásunk szerint segíteni partnereinknek ha valamiben bizonytalanok, és ajánljuk a legmegfelelőbb bögre emblémázási eljárást.

Egyedi bögrét keresek, amilyet nem látok a felsoroltak között. Hol szerezhetek be ilyet?

Nagy valószínűéggel be tudjuk szerezni. Vegye fel a kapcsolatot velünk, mivel a változó kínálatot nem tudjuk mindíg naprakészen weboldalunkon frissíteni. Írja le nekünk e-mailben, hogy mit szeretne, amennyiben kép van hozzá, küldje el azt is. Kollégáink jelentkeznek az ajánlattal.

Mi a különbség a vektoros és raszteres grafikák között? Melyik alkalmas a bögre emblémázás esetén?

Bögre emblémázáshoz – ahogy az a grafikai követelmények között is szerepel – vektoros grafikát kell küldeni. Alapvetően és nagyon lesarkítva az a fő különbség, hogy a vektoros grafika torzítsámentesen méretezhető bármekkorára. Ezt a következő képen szemléltetjük is:

Raszteres kontra vektoros grafika

Látható, hogy amíg a bal oldali vektoros grafika felnagyítva sem veszt a minőségéből, addig a jobb oldali, raszteres ú.n. „fűrészfogas” lesz. A minőségileg megfelelő bögre emblémázás csak vektoros grafikával oldható meg.

Bögre látványterv érdekel, lehet ilyet készíttetni? Mennyibe kerül?

A bögrékről kérésre készítünk látványtervet, ami első körben ingyenes. További egy módosítást elvégzünk ingyenesen, a további módosításokért viszont grafikai díjat számolunk fel, amely 3 500.-Ft módosításonként. Nagyobb volumenű ( több ezer darabos) projektek esetében a látványtervek módosítási díját el szoktuk engedni.

Csak raszteres grafikám van, mit csináljak? Nem lehet bögrém?

A raszteres grafikát át lehet alakítani vektorossá, ám ez manuális és hosszadalmas folyamat, hiszen át kell rajzolni a grafikát vonalanként. Az eredmény azonban kárpótol – ettől kezdve bármilyen nyomdai célra alkalmas grafikát lehet a magunkénak mondani, ami bögre emblémázásra éppoly alkalmas, mint szitanyomáshoz vagy tamponnyomáshoz. Mindenképpen látni kell a grafikát, és ekkor tapasztalt grafikusaink meg tudják mondani, hogy nagyságrendileg mennyi időt fog igénybe venni a folyamat, melynek végén rendelkezésre is bocsátjuk a kész vektoros grafikát, a bögrék átadásával egy időben. Ha szüksége van vektorizálásra, érdeklődjön e-mailben!

Információ: A vektorizálás alapdíja: 15 000.-Ft + ÁFA. Különösen bonyolult, munkaigényes grafikák esetén egyedi árszabást alkalmazunk, de ez ritkán szükséges. Ilyen esetben az ügyfelet erről előre tájékoztatjuk.

További kérdések esetén készséggel állunk rendelkezésre.